MANILLA - Rebellen van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) nemen vanaf komende maandag een eenzijdig staakt-het-vuren in acht in het zuiden van de Filipijnen. Zo willen ze de regering ertoe bewegen haar troepen uit het gebied terug te trekken. Als de regering dat niet binnen tien dagen doet, dan neemt het MILF opnieuw zijn wapens op.
President Gloria Macapagal Arroyo riep meteen na de verklaring van het MILF haar belangrijkste ministers en de top van het leger en de politie bij zich. De president toonde zich verheugd over het staakt-het-vuren, maar ze voegde eraan toe dat het Filipijnse leger door blijft vechten tot er een permanente wapenstilstand wordt gesloten. Ze vroeg zich bovendien af of de leiding van het MILF wel in staat is al haar strijders een staakt-het-vuren op te leggen.

Het MILF strijdt al meer dan dertig jaar voor de vestiging van een eigen, islamitische staat in de zuidelijke Filipijnen. Het Filipijnse leger voerde eerder deze maand het offensief tegen de rebellen op, nadat begin dit jaar bij aanslagen van het MILF ruim 200 doden waren gevallen.