LUIK - Vannacht hebben drie gangsters een vijftigtal wapens en een ultra-krachtig FN P90-machinepistool ontvreemd. Een zoekactie door de gerechtelijke diensten bleef totnogtoe zonder resultaat. VLD-senator Patrick Vankrunkelsven pleit er intussen voor om elke mogelijke tussenhandel uit te sluiten bij wapens zoals de P-90.
De drie zwaarbewapende en gemaskerde gangsters ontvoerden een wapenhandelaar en zijn zoon in Stoumont. Ze voerden de handelaar onder dwang naar zijn winkel in Luik waar de overvallers een vijftigtal vuistwapens en een ultra-krachtig FN P90-machinepistool ontvreemdden. .

De gangsters hadden het onder meer gemunt op het uiterst krachtige P-90 machinegeweer dat eignelijk alleen voor defensie en ordediensten bestemd is. In de praktijk is het compacte wapen zeer gegeerd door het misdaadmilieu en dook het al op bij enkele raids op geldtransporten.

De overval van afgelopen nacht versterkt Vankrunkelsven in zijn overtuiging dat de tussenhandel bij dergelijke wapens verboden moet worden. De P-90 wordt enkel verkocht aan veiligheids- en politiediensten. Maar het gaat hier enkel om een engagement van fabrikant FN en niet om een wettelijke verplichting, aldus Vankrunkelsven. Een aantal wapenhandelaars treden als tussenpersoon op tussen FN en de politiediensten.

Vankrunkelsven wil een en ander nog in de nieuwe wapenwet krijgen. Die wordt momenteel in het parlement besproken.

Met een P-90 wordt munitie afgevuurd met zeer groot penetratievermoegen. De 5.7 mm kogels gaan dwars door vier kogelvrije vesten.