WARSCHAU -- De Poolse Democratische Linkse Alliantie (SLD), de opvolger van de communistische partij, heeft de parlementsverkiezingen van dit weekend gewonnen met 41 procent van de stemmen. Dat is vandaag bekendgemaakt.
Democratisch Links is blijven steken op 219 zetels, twaalf te weinig voor een absolute meerderheid in de 460 zetels tellende Sejm (het parlement).

De officiële uitslagen bevestigden ook dat Solidariteit, de partij die voortkwam uit het vakverbond Solidariteit, niet de kiesdrempel heeft gehaald en dus niet in het nieuwe parlement zal zijn vertegenwoordigd.

SLD-leider Leszek Miller heeft gezegd dat hij besprekingen met alle partijen wil voeren en dat hij een minderheidsregering met steun van de centrumpartij Burgerplatform niet uitsluit.

Burgerplatform kwam op de tweede plaats met 13 procent van de stemmen. De partij wil niet in een coalitie met de SLD, die op zijn beurt weer huiverig is voor een coalitie met de op de vijfde plaats geëindigde Boerenpartij (9 procent), met wie zij van 1993 tot 1997 in een wankele coalitie zat.

Derde, met 10 procent, werd Zelfverdediging, de partij die wordt geleid door de radicale boer Andrzej Lepper. Hij maakte twee jaar geleden naam als organisator van boerenacties. De partij is fel gekant tegen het lidmaatschap van de Europese Unie.

De rechtse Wet en Gerechtigheidspartij van minister van Justitie Lech Kaczynski werd vierde met 9 procent. De ultraconservatieve Liga van Poolse Gezinnen wordt met 7,9 procent de zesde partij in het parlement.