GENT - Vlaams Blok-provincieraadslid Tanguy Veys (30) uit Gent heeft dinsdag van het Gentse hof van beroep opschorting van straf gekregen voor het toedienen van slagen en verwondingen. Ook zijn kompaan Tom Vandendriessche (24) uit Brugge kreeg opschorting. In eerste aanleg werd Veys veroordeeld tot twee maanden cel.

De feiten dateren van februari 2000. Tanguy Veys en een vijftiental Vlaams Blokkers voerden aan het universitair studentenrestaurant Overpoort actie om de snel-Belg-wet aan te klagen. Ze deelden zelfgemaakte ,,multiculturele'' identiteitskaarten uit. Enkele linkse militanten voerden iets verderop een tegenactie en maanden iedereen aan de folders en identiteitskaart van de extreemrechtse partij in de vuilnisbak te gooien.

Het slachtoffer zei dat Veys hem van de trappen had gesleurd en dat Vandendriessche hem een schop gegeven had. Beide beklaagden ontkennen dit.

Volgens de advocaat van Veys en Vandendriessche werden de Vlaams Blokkers door de linkse militanten geprovoceerd. ,,Ze gingen alsmaar dichter staan en graaiden de pamfletten uit hun handen. Ze werden grover in hun tegenactie, waardoor er tumult ontstond.'' De avocaat wees op het blanco strafregister van zijn cliënten. Daarnaast waren de vijf getuigen volgens de verdediging mede-actievoerders van het slachtoffer en dus niet objectief. De getuigenissen zouden bovendien niet overeenstemmen.

De advocaat vroeg de vrijspraak en in tweede orde de opschorting. Het openbaar ministerie ging akkoord met de opschorting. Volgens het openbaar ministerie vertelde iedere partij zijn deel van de waarheid en moest alles in zijn context worden geplaatst. Toch waren er volgens het openbaar ministerie voldoende bewijzen dat het slachtoffer hardhandig werd aangepakt.

Een veroordeling had voor Veys nadelige gevolgen kunnen hebben, aldus zijn advocaat. Hij zou zijn job als administratief bediende bij het Vlaams parlement en zijn zetel in de provincieraad van Oost-Vlaanderen kunnen verliezen.