BRUSSEL -- Vier mannen van Saoedische afkomst zijn ten onrechte door de Amerikaanse recherchedienst FBI en het tv-station CNN aangeduid als zelfmoordterroristen die verantwoordelijk waren voor de aanslagen van 11 september op New York en Washington. Dat heeft de Sunday Telegraph bericht.
In een vraaggesprek met het Britse blad vertelden zij op het ogenblik van de aanslagen helemaal niet in de VS te zijn geweest. Zij zijn verbolgen als terroristen te worden beschouwd. Hun namen en foto's circuleerden immers de wereld rond.

De vier stonden op een lijst van 19 vermeende terroristen die door de FBI drie dagen na het gebeuren werd vrijgegeven.

Saeed Al-Ghamdi werd ervan beticht het vliegtuig van United Airlines, dat in Pennsylvania is gecrasht, te hebben bestuurd. Hij volgde toen echter als piloot van Saudi Airlines een cursus in Tunesië. Volgens de man heeft de FBI zijn naam verspreid met de foto van iemand anders die zijn ,,identiteit had gestolen'' en heeft CNN zijn echte foto getoond. Achteraf zette het tv-station dit recht, terwijl Saudi Airlines een proces tegen de FBI overweegt.

Abdoelaziz Al-Omari werd ervan beschuldigd het vliegtuig te hebben bestuurd dat zich in de noordelijke toren van het World Trade Center heeft geboord. De ingenieur zat echter op zijn kantoor in Ryaadh. Zijn paspoort was in 1995 gestolen.

Salem Al-Hami vertoefde in een industriestad in het oosten van Saoedi-Arabië en is nog nooit in de VS geweest. Niettemin dacht de FBI dat hij de Boeing piloteerde die zich in het Pentagon heeft geboord.

Ook Ahmad Al-Nami was in Ryaadh op de dag van de aanslagen. De FBI meende dat hij mee verantwoordelijk was voor de kaping van de Boeing van United Airlines.

Zaterdag heeft de Amerikaanse federale recherche toegegeven dat er twijfels waren rond sommige verdachten. Een woordvoerder legde uit dat het identificatieproces moeilijk is omdat ,,veel Arabische families dezelfde familienaam hebben. Het is dus mogelijk dat de terroristen valse namen hebben gebruikt''.