LONDEN - De Ierse vliegmaatschappij Ryanair heeft bij Boeing een order geplaatst voor honderd vliegtuigen van het type 737-800. De budgetmaatschappij en de vliegtuigbouwer hebben dat vanmorgen bekendgemaakt. Ryanair heeft een optie genomen op nog eens vijftig toestellen. De Boeings worden over een periode van acht jaar geleverd, de eerste nog dit jaar.
De bestelling wordt omschreven als de grootste ooit van de populaire 737. Hoeveel geld ermee is gemoeid, maakten de concerns niet bekend. Ryanair meldde wel dat de cataloguswaarde van de mega-order 9,1 miljard dollar bedraagt, en dat het uiteindelijke bod van Boeing ,,uiterst concurrerend'' was.

Ryanair heeft net als andere budget-vliegmaatschappijen niet te lijden gehad onder de terugval in het vliegverkeer na de aanslagen van 11 september. In de maand december vervoerde de maatschappij iets meer dan 800.000 reizigers, wat neerkomt op een bezettingsgraad van 78 procent. In december 2000 vervoerde Ryanair 609.000 passagiers en was 74 procent van de stoelen bezet. Het concern vliegt op 64 steden in twaalf landen.


Slecht rapport voor Boeing
Boeing presenteerde woensdag slechte cijfers over het laatste kwartaal van vorig jaar. Mede als gevolg van '11 september' daalde de omzet in de laatste drie maanden met 79 procent. Eerder deze maand meldde Boeing in 2001 in totaal 312 verkeersvliegtuigen te hebben verkocht, de helft minder dan het jaar ervoor. Extra pijnlijk was bovendien dat Boeing minder vliegtuigen verkocht dan Airbus. De Europese concurrent wist 352 toestellen te slijten.

De tweemotorige 737 was afgelopen jaar de best verkochte Boeing. De Amerikaanse vliegtuigbouwer bracht er 188 aan de man. Van de Boeing-777 werden in 2001 dertig exemplaren besteld. Voor de jumbojet, de 747, werden zestien orders geplaatst.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig