FRANKFURT - Frankrijk ziet er vanaf een kandidaat aan te wijzen voor de post van vice-president bij de Europese Centrale Bank (ECB). Voor die functie zijn nu Guy Quaden, de voorzitter van de Belgische Nationale Bank, en de centrale bank-voorzitters van Oostenrijk en Luxemburg in beeld. Dat schrijft de Duitse Börsen Zeitung .
Op dit ogenblik is de Fransman Christian Noyer tweede man bij de bank. Zijn termijn loopt in mei af. Frankrijk is erop gebrand een eigen man als bankpresident te hebben als de huidige topman, Wim Duisenberg, vertrekt. Als Parijs nu een vice-president naar voren schuift, zou de ECB twee Fransen in de leiding hebben. Volgens de statuten van de bank mag een land niet twee eigen mensen in de top hebben.

Als Noyer in mei zijn functie neerlegt en hij niet wordt opgevolgd door een Fransman, heeft Frankrijk helemaal geen vertegenwoordiger meer in de leiding van de ECB. Het land had erop gerekend dat Duisenberg dit jaar, op de helft van zijn termijn, zou opstappen en dat dan Jean-Claude Trichet, de president van de Franse centrale bank, hem zou opvolgen. Duisenberg heeft evenwel aangegeven dit jaar nog niet te zullen vertrekken.

Als Parijs er inderdaad van afziet om een nieuwe tweede man naar voren te schuiven, betekent dat dat de Franse regering per se de opvolger van Duisenberg wil leveren. Of dat Trichet wordt, is maar de vraag. Hij is in opspraak geraakt wegens vermeende betrokkenheid bij een fraudezaak rond de bank Crédit Lyonnais.

Volgens de Duitse krant Börsen-Zeitung onderzoekt de Franse regering of er mogelijkheden zijn om Duisenberg te laten opvolgen door Noyer. Enkele juristen moeten volgens de krant uitzoeken of het oprichtingsverdrag van de ECB een dergelijke mogelijkheid biedt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig