vcb
BRUSSEL - De vermoorde Libanese ex-minister Elie Hobeika heeft dinsdagavond tijdens zijn ontmoeting met enkele Belgische senatoren zijn betrokkenheid bij het bloedbad in de Palestijnse kampen van Sabra en Shatila in Libanon, ten stelligste ontkend. Dat heeft senator Vincent Van Quickenborne, die deel uitmaakte van de Belgische delegatie in Libanon, gezegd.

De Spirit-senator zegt geschokt te zijn door de moord op de ex-minister van Defensie. Van Quickenborne noemt het een akelige afrekening, waarvan het voorlopig gissen is uit welke richting ze komt. De senator sluit niet uit dat de moord op Hobeika met het proces tegen de Israëlische premier Ariel Sharon te maken heeft.

Dinsdagavond had de Belgische delegatie onder leiding van de Belgische voorzitter van de senaatscommissie Justitie, Josy Dubié, een twee uur durende ontmoeting met Hobeika. ,,Op de vraag of Hobeika zich bedreigd voelde omdat hij naar Brussel zou komen, antwoordde hij ontkennend. Wel zei hij dat de christelijke gemeenschap in Libanon wel eens in ernstige problemen zou kunnen komen na het proces in Brussel'', aldus Vincent Van Quickenborne.

Hobeika zei voorts nog dat hij niet naar Brussel zou komen, om bekentenissen over anderen af te leggen, maar enkel om zijn eigen onschuld met bewijzen te staven. ,,Of de man de waarheid spreekt, weet ik natuurlijk ook niet, maar hij gaf in ieder geval een geloofwaardige indruk'', zo zei Van Quickenborne nog.

Het gesprek tussen Vincent Van Quickenborne en Josy Dubié en Elie Hobeika viel buiten het officiële programma van de Belgische senatorendelegatie in Libanon.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in