GENT - De Belg Matthew Gilmore en de Italiaan Silvio Martinello bezetten na de eerste dag van de Zesdaagse van Gent de leidersplaats. Gisterenavond werden in het Gentse Kuipke de eerste twaalf proeven afgewerkt.
Gilmore en Martinello gingen al na de openingsproef, een serie van 6 klassementssprinten, aan de leiding. De Italiaanse partner van Gilmore won nadien een wedstrijd achter de derny en een individuele afvallingswedstrijd. De twee mannen wonnen nadien ook nog de ploegentijdrit. Met vier zeges in de eerste twaalf proeven wist het duo zijn leidersplaats te behouden.

Gilmore/Martinello totaliseren 95 punten. Dat zijn er 16 meer dan de favoriet van het Gentse publiek: Etienne De Wilde. Samen met zijn gelegenheidspartner, de Zwitser Bruno Risi, verzamelde hij 79 punten. Ook zij behaalden vier zeges tijdens de eerste avond.

Nog drie andere koppels bevinden zich in dezelfde ronde: de Australiërs Scott McGrory en Brett Aitken (71 ptn), de Italiaan Marco Villa en de Belg Lorenzo Lapage (41 ptn) en nog een ander Italiaans-Belgisch koppel, Frank Corvers en Adriano Baffi (29 ptn).

De drie andere Belgen in de wedstrijd bengelen aan de staart van het klassement. Luc De Duytsche, met de Deen Tayeb Braikia, staat 10e op 5 ronden, Nicky Vermeersch en de Duitser Andreas Beikirch zijn 11e op eveneens 5 ronden. Manu Lhoir en de Duitser Gerd Dörich bezetten de 12e en laatse plaats, met nu reeds 6 ronden achterstand op de leiders.