BRUSSEL - Het Hof van Beroep van Brussel heeft een tussenarrest geveld over de zaak van de dertien vakbondsleiders van Forges de Clabecq. Het Hof vindt dat zij de zaak zonder juridisch probleem ten gronde kan behandelen. Dat zal gebeuren op een volgende zitting van het hof op 8 januari.
De strafrechtbank van Nijvel had zich eerder onbevoegd verklaard om over de zaak te oordelen omdat tijdens het vooronderzoek geen onderzoeksrechter werd aangesteld. Het hof heeft eerst over deze kwestie een tussenarrest geveld.

Het Hof meent dat er zich geen probleem stelt voor een rechtbank om over de grond van de zaak te oordelen. Het hof meent namelijk dat het voor het parket niet noodzakelijk is om een onderzoeksrechter aan te stellen en dat het parket onafhankelijk oordeelt over de vervolgingen die ze instelt. Het Hof oordeelde vandaag dus dat het zelf volledig bevoegd is om te oordelen of de vakbondsleiders schuldig zijn en hen eventueel een straf op te leggen.

De debatten over de feiten zelf zullen dus voor het hof van beroep gevoerd worden op 8 januari 2001. De vakbondsleiders, onder wie Roberto d'Orazio, riskeren een veroordeling voor het uitlokken en plegen van gewelddelicten tijdens een betoging in 1997 naar aanleiding van de sluiting van de Forges de Clabecq.