BRUSSEL -- De Nederlandse Navo-topman Jan-Willem Matser, die in februari is aangehouden op verdenking van het witwassen van 200 miljoen dollar, zou hebben gewerkt in opdracht van een Italiaanse topcrimineel. Het geld werd verdiend met cocaïnesmokkel uit het beruchte Colombiaanse drugskartel van Cali. Dat beweert de Nederlandse publieke omroep NOS.
Volgens het Nederlandse ministerie van Justitie doet de maffioso, Pietro F., al jaren rechtsreeks zaken met het beruchte Colombiaanse drugskartel. Matser zette, aldus de NOS, met het Roemeense concern Tender een financiële constructie op poten om de 200 miljoen van Colombia naar Roemenië te sluizen.

De 50-jarige Matser is een vroegere raadgever van Navo-secretaris-generaal George Robertson inzake Centraal- en Oost-Europa. Zowel Matser als F. zitten in afwachting van hun proces eind september vast in Haarlem.

Matser werd begin februari door een Brusselse onderzoeksrechter aangehouden en vervolgens aan Nederland uitgeleverd. De arrestatie ging met een huiszoeking op het kantoor van de Nederlander in Evere gepaard.