BRUSSEL -- De Belgische regisseur Marc-Henri Wajnberg heeft vandaag op het 41ste Internationaal Televisiefestival van Monte-Carlo een bronzen medaille ontvangen voor zijn documentaire ,,Oscar Niemeyer, un architecte dans le siècle''.

De 46-jarige Wajnberg besloot een portret van de 20ste eeuw te schetsen aan de hand van een man wiens leven de kunst en de architectuur van de voorbije eeuw getekend hebben.

De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer is roerganger van de moderne architectuur in Latijns-Amerika en medeschepper van de nieuwe hoofdstad Brasilia. Hij realiseerde overal ter wereld bijna 500 architectonische projecten, maar verwierf vooral naambekendheid met de realisatie van een aantal gebouwen in Brasilia.

Deze laatste levende vertegenwoordiger van het modernisme in de architectuur heeft gedurende een zestigtal jaar de wereld verrijkt met een patrimonium dat van Algiers tot in New York merkbaar is.

De bekroonde documentaire is een coproductie van Wajnbrosse Productions, de RTBF, Panic Producions, la Sept Arte, Polo de Imagem, Discovery Latin America, in samenwerking met de Franstalige Gemeenschap, Wallonie Image Production, Eurimages en Media Distribution.

Wajnberg werd al bekroond op het Festival du Création européen de Strasbourg in 2000 met de eerste prijs en de prijs van het publiek.

Datzelfde jaar won hij ook al de Grand Prix en de Grand Prix Documancia op het Muestra Internacional de Patrimonio Arquitectonico in Madrid.

De 41ste editie van het Festival van Monte-Carlo, in 1941 opgericht op initiatief van Prins Rainier III van Monaco, vond plaats van 16 tot 22 februari.