ANGLET -- Francisco Javier Garcia Gaztelu, die wordt beschouwd als de leider van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, is vandaag in Frankrijk gearresteerd.De politie maakte bekend dat Gaztelu, alias 'Txapote', werd aangehouden terwijl hij zat te eten op een terras in het Zuid-Franse Anglet.
Hij was gewapend maar pleegde geen verzet. Gaztelu werd opgesloten in Bayonne.

Vermoed wordt dat Gaztelu de leiding van de militaire vleugel van de ETA heeft overgenomen nadat zijn voorganger Javier Arizcuren Ruiz in maart 1999 in Frankrijk werd aangehouden en veroordeeld wegens terrorisme. De Spaanse politie zegt dat Gaztelu (35) behoord heeft tot een van de meest gewelddadige eenheden van de ETA, het zogenaamde Donosti-commando. Alleen al in 1995 zou Gaztelu betrokken zijn geweest bij vier moorden. Daarna zou hij hebben deelgenomen aan verschillende aanslagen, waaronder de moord op de socialistenleider Fernando Mugica in 1996 en latere moorden op gemeenteraadsleden van de regerende Volkspartij.

De ETA begon in 1968 met een gewelddadige campagne voor de onafhankelijkheid van Spaans Baskenland. Sindsdien heeft de terreur aan 800 mensen het leven gekost.