pb
LEUVEN - Na het openbaar bod dat eind vorige week afliep, bezit Interbrew nu 40,8 procent van de aandelen in de Sloveense brouwerij Pivovarna Union uit Ljubljana. Op 12 oktober van vorig jaar nam Interbrew een participatie van 24,6 procent om meteen een openbaar bod uit te brengen op alle resterende aandelen. Het oorspronkelijke bod van 73.000 SIT (332 euro) per aandeel werd verscheidene malen opgetrokken tot 90.000 SIT (406 euro).

Interbrew heeft overigens nog een rechtszaak lopen tegen die andere Sloveense brouwer Lasko over de wijze waarop die recent 12 procent aandelen in Pivovarna verwierf van het staatsfonds SOD. ,,Deze aandelen zijn in het kader van het lopende onderzoek momenteel geblokkeerd'', aldus woordvoerder Corneel Maes van Interbrew.

Lasko, dat al 12 procent bezat van Pivovarna, is met een marktaandeel van 54 procent de nummer 1 in Slovenië, een land met 1,9 miljoen inwoners. Pivovarna Union bezit met een volume van 1 miljoen hectoliter 42 procent van de markt.

,,We zijn tevreden over het resultaat van het bod en willen als grootste aandeelhouder thans prioriteit geven aan de uitwerking van het strategisch partnership dat we op 12 oktober ondertekenden met Pivovarna Union'', aldus Maes. Naast ondersteuning van het merk op de Sloveense markt omvat het akkoord de productie in licentie van Pivovarna in de Interbrewbrouwerijen Zagrebacka Pivovarna in Kroatië en in Trebjesa in Montenegro. Het bier zal ook worden uitgevoerd naar markten in de Europese Unie.

,,Wat het aandeelhouderschap betreft, zien we wel hoe het verder loopt. Ons openbaar bod op de aandelen is gesloten, er komt dus geen nieuwe verhoging meer. Als een der aandeelhouders ons een bod wil doen, zal dat bestudeerd worden. We zijn alleszins bereid om samen te werken met Lasko'', aldus Maes. Naast de 40,8 procent die Interbrew bezit, de 12 procent van Lasko en de 12 procent die thans geblokkeerd is, zijn de rest van de aandelen verspreid over institutionele en individuele beleggers.