PARIJS - President Jacques Chirac van Frankrijk heeft de wet over Corsica uitgevaardigd. De wet geeft het eilandbestuur meer autonomie, maar minder dan de rood-groene regering onder premier Lionel Jospin had gewild.
De Constitutionele Raad, het hoogste juridische orgaan in Frankrijk, haalde vorige week een streep door een reeks bepalingen. De belangrijkste daarvan was dat het parlement op het eiland zelf wetswijzigingen mocht doorvoeren. De regering hoopte daarmee de politieke onrust op Corsica te bestrijden. Maar volgens de Constitutionele Raad was dat in strijd met het principe van nationale eenheid.

Chirac zelf was het ook oneens met de oorspronkelijke wet. Hij onderstreepte dinsdag dat Corsica, dat hij ,,het eiland van de schoonheid'' noemde, ,,volledig verankerd blijft in de Republiek''. ,,Precies daar heb ik verscheidene keren om gevraagd'', aldus de president.

Volgens de nieuwe wet kunnen basisscholen onderwijs in de Corsicaanse taal aanbieden. Deze taal lijkt zeer op het Italiaans. Ook krijgt het eilandbestuur meer mogelijkheden de economische, sociale en culturele ontwikkeling van het eiland te versterken.