IEPER - De Amerikaanse toezichthouder op de beurs, Securities Exchange Commission (SEC), heeft een onderzoek gelast naar Lernout & Hauspie (L&H). Het onderzoek richt zich op de financiële publicaties van het Belgische spraaktechnologiebedrijf. L&H heeft alle medewerking toegezegd.
De interesse van de SEC houdt waarschijnlijk verband met beschuldigingen van The Wall Street Journal dat L&H omzetcijfers in Zuid-Korea in de boeken had opgenomen, terwijl die niet waren gerealiseerd. Een rondgang van de krant langs enkele door L&H opgevoerde Zuid-Koreaanse klanten leerde dat enkelen beweerden geen klant te zijn van het meest toonaangevende IT-bedrijf in ons land.

"We zijn blij met de samenwerking met de SEC, omdat we volledig in overeenkomst met de Amerikaanse wetgeving willen werken", zeggen Jo Lernout en Paul Hauspie in een verklaring. Daarnaast is L&H een eigen onderzoek gestart. Maar de uitkomst daarvan is nog niet bekend, zegt de pas aangetreden bestuursvoorzitter John Duerden van L&H vandaag.