NEW YORK-ROME - Een wanhopige Italiaanse belegger zegt dat hij het lijk van de legendarische bankier Enrico Cuccia heeft gestolen uit de graftombe van diens familie. Het is de dief niet te doen om losgeld, zoals de politie vermoedt, maar om stijging van de koersen op de beurs van Milaan, zo meldde de Amerikaanse financiële krant The Wall Street Journal vandaag.

De man, die zichzelf omschrijft als ,,geruïneerd'', heeft een anonieme brief geschreven aan het Italiaanse persbureau ANSA. Hij wil Cuccia's stoffelijke resten pas teruggeven aan diens familie als de beursindex van Milaan gestegen is tot de 50.000 punten van een jaar geleden. De slotstand van dinsdag was 37.829.

Veel Italianen waren ervan overtuigd dat invloedrijke Cuccia, de teruggetrokken levende oprichter van de Mediobanca, aan de touwtjes trok op de beurs van Milaan en dat hij de koersen kon laten stijgen en dalen zoals hij wilde.

,,Jullie denken misschien dat ik gek ben, maar ik ben slechts wanhopig'', schrijft de belegger. ,,Als de Italiaans beurs aan het eind van het jaar nog geen duidelijke tekenen van opleving vertoont, ga ik mij richten op financiers en financiële journalisten die -- net als Cuccia -- hebben bijgedragen aan mijn ruïnering''.

De man schreef ook dat hij hulp van vrienden had gehad bij het opgraven van het lijk van de bankier.

Cuccia stierf vorig jaar zomer op 92-jarige leeftijd. Afgelopen vrijdag werd ontdekt dat zijn lichaam was ontvreemd uit de graftombe op een klein kerkhof in het noorden van het land.