JERUZALEM - De Israëlische premier Ariel Sharon heeft de Verenigde Staten geadviseerd de militaire hulp aan Egypte te staken wegens de ,,negatieve invloed'' die Kaïro heeft op het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat heeft de Israëlische militaire radio gemeld.

Tijdens een ontmoeting met vooraanstaande leden van het Amerikaanse Congres zei Sharon ongerust te zijn over de hulp ter versterking van het Egyptische leger, terwijl volgens de Israëlische regeringsleider geen strategische dreiging tegen dat land bestaat.

Volgens de radio is het sinds 1979 niet meer voorgekomen dat een Israëlische premier de Amerikaanse militaire hulp aan Egypte aanvalt. Egypte sloot dat jaar een vredesverdrag met Israël.

De premier neemt het Egypte vooral kwalijk dat het de Arabische landen die een relatie met Israël onderhouden, heeft aangemoedigd met de joodse staat te breken. Bovendien is de Egyptische ambassadeur, die op 21 november naar Kaïro werd teruggeroepen, nog niet in Tel Aviv teruggekeerd. Ambassadeur Mohammed Bassiouni verliet Israël uit protest tegen Israëlische raketaanvallen op de Gazastrook.