DENDERMONDE - Gewezen belastinginspecteur Willy Goedgezelschap (64) uit Koksijde is door de strafrechtbank van Dendermonde veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan 2 met uitstel. De gebroeders De Nul van de gelijknamige baggerfirma uit Aalst kregen elk 3 jaar met uitstel. De straffen van de andere beklaagden varieerden tussen 3 maanden met uitstel en 2 jaar met uitstel.
Willy Goedgezelschap liet zich begin de jaren negentig regelmatig omkopen door zaakvoerders van wie hij de belastingen moest controleren. In ruil voor grote sommen geld en andere cadeaus, kneep Goedgezelschap een oogje dicht bij de controle van de dossiers, zodat betrokkenen minder belastingen moesten betalen of een boete ontliepen omdat ze een dossier te laat indienden. Het plegen van valsheid in geschrifte was daarbij geen uitzondering.

Goedgezelschap gaf alle feiten toe. Aanleiding voor het gesjoemel waren de frustraties van Goedgezelschap. ,,Jarenlang werkte de man op de dienst Personenbelasting in Ternat, waar hij de kleine man heel streng moest controleren'', vertelde zijn advocaat aan de rechter. ,,Later, bij de vennootschapsbelastingen in Aalst, mocht hij van hogerhand geen grondige controles meer uitvoeren, terwijl het daar om heel wat meer miljoenen ging. Goedgezelschap mocht de dossiers enkel nog summier nakijken.'' Goedgezelschap aanvaardde ook geld en cadeaus om een toekomst voor zijn ongeneeslijke zieke zoon veilig te stellen, nadat hij er niet meer zou zijn.

Naast Goedgezelschap stonden ook zeventien andere beklaagden terecht. Zij moesten zich verantwoorden voor het actief omkopen van de belastinginspecteur. Onder hen Jan De Nul (54) uit Meldert en Dirk De Nul (47) uit Affligem, de toplui van de baggergroep uit Hofstade. Zij zouden belastingsinspecteur Goedgezelschap een villa in Koksijde en enkele miljoenen cadeau gedaan hebben.

De broers zelf bleven dat altijd ontkennen. Zij beweerden enkel de bouwwerken gecoördineerd te hebben, maar die zeker niet betaald te hebben. Bovendien hielden ze vol dat de bouw van de villa er enkel was gekomen op vraag van Goedgezelschap zelf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig