NEW YORK - Het op twee na grootste kabeltelevisieconcern van de Verenigde Staten, Comcast Corporation, is er na een maandenlange strijd in geslaagd om de kabelactiviteiten van zijn rivaal AT&T in handen te krijgen. De totale transactiesom bedraagt 72 miljard dollar (3.204 miljard frank of 79,43 miljard euro). Met de overname onstaat de grootste kabelexploitant in de VS.
De transactie omvat een overnamesom van 47 miljard dollar (52 miljard euro), plus 20 miljard dollar AT&T schulden en 5 miljard dollar aan converteerbare waardepapieren in handen van Microsoft.

Met het bod prijsde Comcast kabelexploitant nummer twee, AOL Time Warner, en het kleinere Cox Communications uit de markt. Beiden aasden ook op de kabelactiviteiten van AT&T.

De nieuwe combinatie AT&T-Comcast wordt met voorsprong de grootste in de VS: ze telt 22 miljoen klanten of een vijfde van de Amerikaanse huishoudens en is in 41 Amerikaanse staten aanwezig. De gezamenlijke omzet bedraagt 19 miljard dollar. Voorzitter van de raad van bestuur wordt Michael Armstrong, huidig topman van AT&T. De dagelijkse leiding wordt toevertrouwd aan Brian Roberts van Comcast.

Maar investeerders zien voor Roberts een moeilijke opdracht. Zo neemt het fusiebedrijf 20 miljard dollar schuld van AT&T over en moet het dus dringend op zoek naar besparingen. Afvloeiingen bij de 40.000 AT&T kabelwerknemers behoort tot de opties, net als een verkoop van divisies.