MAASMECHELEN - De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) wordt medeaandeelhouder van het merkendorp ,,Maasmechelen Village'' dat door projectontwikkelaar Value Retail op de voormalige mijnsite van Eisden (Maasmechelen) wordt gebouwd. Beide partijen ondertekenden daartoe zopas een overeenkomst.

De totale investering voor de uitbouw van het merkendorp bedraagt 2,6 miljard frank (66 miljoen euro). Het dorp opent in oktober de deuren. Momenteel zijn er al een 20-tal panden opgetrokken, die een 50-tal boetieks zullen huisvesten. In die winkels zullen uitsluitend eindereeksen en stocks van topmerken tegen sterk verlaagde prijzen aangeboden worden. Op het terrein komen op termijn ook een bioscoopcomplex met horecavoorzieningen, een passantenhaven en mogelijk ook een overdekte skipiste.

Het project vormt de eerste aanzet van de reconversie op het voormalig mijnterrein en is als hefboomproject erkend in het Strategisch Toeristisch Actieplan van de provincie Limburg.

De Vlaamse regering gaf de LRM eerder al de toestemming om 235 miljoen frank (5,8 miljoen euro) eigen middelen aan te wenden voor de aanleg van de basisinfrastructuur op het terrein en besliste onlangs ook om via het Limburgfonds 265 miljoen frank (6,5 miljoen euro) bij te dragen aan de kosten voor de aanleg van de ontsluitingsweg. Die moet de afrit van de autosnelweg aan de E-313 met het mijnterrein in Eisden verbinden.