SAN FRANCISCO - Het gemeentebestuur van San Francisco, dat afgelopen week meer dan 2.800 homohuwelijken heeft afgesloten, heeft de staat Californië aangeklaagd omdat die het homohuwelijk heeft verboden. Volgens de gemeente strookt dat niet met de grondwet.
Conservatieve tegenstanders van het homohuwelijk hebben twee zaken aangespannen om de huwelijkcarroussel in San Francisco te doen stoppen. De stad vraagt de rechter deze zaken samen te voegen.

,,De stad gaat vandaag in het offensief om de handelwijze van de burgemeester te verdedigen'', zei de raadsman van de gemeente. Burgemeester Gavin Newsom zei er geen spijt van te hebben dat hij al huwelijksakten heeft uitgegeven voordat de gemeente de huwelijkswet van de staat had aangevochten, maar blij te zij dat de zaak nu voor de rechtbank komt.

volgens gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië deugen de afgesloten homohuwelijken juridisch niet. Hij zei dat de minister van Justitie van Californië hem heeft verzekerd dat hij de grondwettelijkheid van de huwelijkswet krachtig zal verdedigen. San Francisco heeft de rechter gevraagd de passages uit de wet die het huwelijk definiëren als een verbond tussen een man en een vrouw, ongrondwettelijk te verklaren.

Cambodjaanse koning ziet homohuwelijk wel zitten

De beelden van homohuwelijken in de VS hebben wel indruk gemaakt op de Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk. De koning verklaarde vandaag dat het paren van hetzelfde geslacht in Cambodja mogelijk moet worden gemaakt te trouwen. ,,Omdat Cambodja er in 1993 voor heeft gekozen een liberale democratie te zijn, denk ik dat het een huwelijk tussen een man en een man of een vrouw en een vrouw moet toestaan'', schreef de koning in het Frans op zijn website. Hij kreeg het idee na het zien van televisiebeelden van de homohuwelijken in San Francisco. De koning, die momenteel voor medisch onderzoek in China is, zei dat ook travestieten geaccepteerd en ,,goed behandeld'' moeten worden.