PARIJS - Jacques Santini is de nieuwe bondscoach van de Franse voetbalploeg. De technisch directeur van Olympique Lyon, die de club vorig jaar naar de landstitel leidde als trainer, is de opvolger van de 61-jarige Roger Lemerre, die op 5 juli aan de dijk werd gezet na de teleurstellende uitschakeling van de titelverdediger in de eerste ronde van het WK in Japan en Zuid-Korea. Santini werd op de hoofdzetel van de Franse Voetbalfederatie (FFF) in Parijs voorgesteld door FFF-voorzitter Claude Simonet.

De 50-jarige Santini, die de steun had van Michel Platini, is ex-profvoetballer. Hij startte daarna een trainerscarrière bij Toulouse, dan Rijsel, Saint-Etienne en Sochaux. Sinds 2000 zat hij bij Lyon, met wie hij de Ligabeker 2001 en de landstitel 2001-2002 veroverde. In het tussenseizoen promoveerde hij tot technisch directeur bij de club van Eric Deflandre.

De bondscoach van de beloften en de voormalige adjunct van Lemerre, Raymond Domenech, René Girard, en de ex-bondscoach van Japan, Philippe Troussier, waren de drie andere kandidaten.

De eerstvolgende wedstrijd van Frankrijk is gepland op 21 augustus in Tunis, waar vriendschappelijk gespeeld wordt tegen Tunesië. Frankrijk, nog steeds regerend Europees kampioen, vat de kwalificaties voor het Euro 2004 in Portugal aan op 7 september in Cyprus.