DEN HAAG - De KPNQwest-medewerkers die in Den Haag het netwerk van het failliete bedrijf draaiende houden, zijn deze morgen begonnen met de definitieve afsluiting. Netwerk-directeur van der Klauw heeft tegen het middaguur nog één keer contact met de curatoren.
,,Als er dan nog geen overeenkomst is voor de grote moot van het netwerk, zetten we alles uit'', zegt Van der Klauw. ,,Tot op heden hebben we alles in de lucht gehouden, zelfs de stukjes zonder klantverkeer. Een stilgelegd netwerk opstarten is voor een koper een grote klus'', legt Van der Klauw uit.

Als de curatoren Van der Klauw geen overeenkomst kunnen melden, verwacht de netwerk-directeur dat het KPNQwest-netwerk rond de klok van twee uur 's middags volledig stil ligt. Daarmee komt dan een eind aan het jarenlange beheer van kabels voor internet- en ander gegevensverkeer.

Vandaag is ook de laatste salarisdag van de 53 medewerkers, die na het faillissement op 31 mei doorwerkten om het netwerk operationeel te houden.

Van der Klauw verwacht dat de afsluiting ,,een relatief lage impact'' heeft. Hij wil niet zeggen hoeveel klanten nog altijd gebruik maken van het KPNQwest-netwerk. ,,We hebben nog steeds hele grote hoeveelheden werkende aansluitingen met verkeer op het KPNQwest-netwerk. Of die klanten een alternatief hebben klaarstaan als wij stoppen, kunnen we echter niet zien, maar waarschijnlijk wel.''

Volgens Van der Klauw zijn er meerdere geïnteresseerden voor stukjes van het netwerk. ,,Maar de curatoren proberen een zo groot mogelijke hap in één keer te verkopen.''

Voor zover bekend, is KPN de enige bieder op het overgebleven centrale deel van het netwerk dat wordt gevormd door de Benelux, Duitsland en Groot-Brittannië.


Curatoren vragen langer door te gaan
De curatoren vragen het overgebleven personeel nog een aantal dagen door te werken, opdat de onderhandelingen met KPN kunnen doorgaan. Volgens Van der Klauw mogen de personeelsleden nog even doorwerken terwijl ze een werkloosheidsuitkering krijgen: ,,Dat hebben we in een eerder stadium al uitgezocht. De vraag is echter of mensen nog willen doorgaan in deze onzekerheid, die al weken duurt'', stelt Van der Klauw.