TOKYO -- Een Japans consortium gaat het Iraanse olieveld Azadegan, een van de grootste in het Midden-Oosten, exploiteren. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat daarover een contract is getekend. Het zou gaan om een investering van ongeveer twee miljard dollar (1,57 miljard euro).
De overeenkomst geeft het Japanse consortium recht op driekwart en de Japanse staatsoliemaatschappij op één kwart van de opbrengst. De Iraanse grondwet verbiedt dat buitenlandse bedrijven belangen nemen in de energiesector. In plaats daarvan worden bedrijven die in Iran investeren, terugbetaald in olie of gas.

Japan is voor zijn energie in grote mate afhankelijk van het buitenland. Het probeert ook oliecontracten af te sluiten met Rusland en andere landen.

De deal wekte scherpe kritiek van de VS, die zeggen bang te zijn dat Iran de investering zal gebruiken voor de ontwikkeling van kernwapens en terroristische activiteiten. ,,Ons beleid ten aanzien van Iran is om olie-investeringen daar af te wijzen'', zei het ministerie van Buitenlandse zaken gisteren. De VS waren eerder deze week op de hoogte gebracht van de op handen zijnde deal. Japan ontkent dat het contract nucleaire proliferatie door Iran bevordert. ,,Japan is daar ook bezorgd over'', zei premier Junichiro Koizumi in antwoord op de Amerikaanse bezwaren. Iran legt daar nu verantwoording over af.''

Een regeringswoordvoerder zei vandaag dat Japan zal proberen de Amerikaanse zorgen weg te nemen, maar heel veel waarde hecht aan de nu gesloten overeenkomst. ,,Het zou fantastisch zijn als deze stap tot een stabiele energievoorziening zou leiden.''