BRUSSEL -- Bij de Brusselse onderzoeksrechter Daniel Fransen is een klacht ingediend tegen de president van Kameroen Paul Biya en elf leden van het regime dat momenteel in Kameroen aan de macht is. In de klacht worden de president onder meer misdaden tegen de menselijkheid verweten, folteringen en arbitraire gevangennemingen. Dat schrijft de krant Le Soir vandaag.

De klacht werd ingediend door Djeukam Tchameni, voorzitter van het Kameroense ,,Collectif national contre l'impunité'', een mensenrechtenorganisatie die in het leven geroepen werd nadat Biya in 1982 aan de macht kwam. Ook enkele in België residerende Kameroenezen, ondertekenden de klacht.

De klacht werd ingediend krachtens de wet die Belgische rechtbanken universele bevoegdheid geeft voor het berechten van misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd waar ook ter wereld.

De burgerlijke partijen klagen onder meer de speciale politieeenheden aan die Biya in 2000 in het leven heeft geroepen. Die zouden onder meer verantwoordelijk zijn voor de verdwijning van een groep van negen jongeren op 23 januari 2001 en zouden zware folteringen en afrekeningen op het geweten hebben.

Meester Georges-Henri Beauthier is de advocaat van burgerlijke partij. Het dossier is in handen van de Brusselse onderzoeksrechter Daniel Fransen.