WASHINGTON -- De Amerikaanse autoriteiten hebben een lijst gepubliceerd met de namen van de meest gezocht terroristen uit het al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden. President George Bush heeft gezegd dat de mannen gepakt moeten worden, maar of dat dood of levend gebeurt, is voor Washington van minder belang.

Een deel van de personen op de lijst is inmiddels 'wereldberucht', anderen waren door de federale recherche (FBI) al in de top tien van gezochte misdadigers opgenomen en weer anderen waren tot nu toe alleen aan inlichtingendiensten bekend. Veel namen op de lijst zijn schuilnamen.

Het uitschakelen van deze mensen zal het netwerk een gevoelige slag toebrengen, zo menen experts. ,,Oppakken verstoort de verbindingslijnen en de commandostructuur'', zegt Stan Bedlington, gepensioneerd analist van het contraterreurcentrum van de inlichtingendienst CIA. ,,Maar de cellen op de grond hebben een zekere vrijheid van handelen, dus moeten wij ervan uitgaan dat sommige van die cellen hun werk gewoon zullen voortzetten.''

Zeker drie naaste medewerkers van Bin Laden zijn dood, onder wie Mohammed Atef, een Egyptenaar die tot zijn echte intimi behoorde en die sneuvelde bij een bombardement nabij Kabul. Twee andere hoge Egyptenaren, Tariq Anwar al-Sayyid Ahmad en Muhammad Salah, kwamen om bij een aanval nabij Khowst.

De lijst:

-- Ayman al-Zawahri. De 50-jarige spirituele adviseur en arts van Bin Laden leverde de ideologie van al-Qaida, zoals Atef de operationele leiding van de organisatie had. De twee Egyptenaren werden vertrouwelingen van Bin Laden nadat hun organisatie, de Egyptische Islamitische Jihad, in 1998 fuseerde met al-Qaida. In video's die sinds de aanslagen van 11 september opdoken is al-Zawahri, wiens vrouw en kinderen bij een Amerikaans bombardement in november of december omkwamen, te zien naast Bin Laden. Hij is in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens zijn rol bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. In Egypte zat hij drie jaar in de cel wegens zijn rol in de moord op president Anwar Sadat in 1981. Later werd hij er bij verstek ter dood veroordeeld wegens de acties van zijn beweging in de jaren '90.

-- Shaihk Saiid. De 33-jarige Saoediër, die ook bekend staat als Sa'd al-Sharif en Mustafa Ahmad al-Hisawi, is de zwager van Bin Laden en de financiële man van de organisatie. Saiid, die zich in Sudan bij al-Qaida aansloot, zou aan Mohammed Atta geld hebben overgemaakt voor de aanslagen van september.

-- Abu Zubaydah , ook bekend als Zain al-Abidin Muhammad Husain en Abd Al-Hadi Al-Wahab, is de militaire commandant van Bin Laden. Zubaydah (30) zou een Saudiër zijn, maar heeft ook verbindingen naar Palestina en Jordanië, waar hij bij verstek ter dood is veroordeeld.

-- Saif al-Adel , die ook de namen Muhamad Ibrahim Makkawi en Ibrahim al-Madani gebruikt, staat te boek als de inlichtingenchef van Bin Laden. Al-Adel, die wordt gezocht wegens de ambassade-aanslagen, zou de taken van de omgekomen Atef hebben overgenomen.

-- Abu Mohammed al-Masri , die ook bekend staat als Abdullah Ahmed Abdullah, is een Egyptenaar van achterin de 30 die de trainingskampen in Afghanistan leidde. Ook hij wordt gezocht in verband met de aanslagen op de ambassades.

-- Sulaiman Abu Ghaith. De woordvoerder van al-Qaida is een voormalige koranleraar aan het middelbaar onderwijs in Koeweit. Hij sloot zich in 2000 bij Bin Laden aan in Afghanistan en raakte na de aanslagen zijn staatsburgerschap kwijt.

-- Abd al-Rahim al-Nashiri, ook bekend als Omar Muhammad al-Harazi en Abu Bilal al-Makki, is een Saoediër die aanvallen op Amerikaanse doelen zou hebben voorbereid.

-- Abu Basir al-Yamani. Jemeniet en adviseur van Bin Laden.

-- Thirwat Salah Shihata. De 41-jarige Egyptenaar is de tweede man van de Egyptische Islamitische Jihad en in zijn vaderland tweemaal in afwezigheid ter dood veroordeeld wegens terreurdaden.