BRUSSEL -- Voor de SP.A kan niet worden geraakt aan het stakingsrecht. Dat zegt woordvoerder Peter Renard in een reactie op het voorstel van De Gucht.

Volgens de Vlaamse socialisten kan er wel gepraat worden over manieren om stakingen in openbare diensten beter te voorkomen. Renard verwijst naar betere overlegprocedures. Bijvoorbeeld met een sociaal bemiddelaar.

Ook Agalev vindt het voorstel van De Gucht ,,onbespreekbaar'' bij monde van politiek secretaris Jos Geysels en kamerlid Joos Wauters. Het stakingsrecht is een fundamenteel recht van werknemers en ambtenaren waar niet aan getornd kan worden, aldus Wauters.

Volgens Wauters mogen de vakbonden wel niet lichtzinnig omspringen met het stakingswapen en mag het slechts in ultieme gevallen worden gebruikt. Alle vormen van sociaal overleg moeten worden gebruikt, aldus Wauters. In dat kader is hij voorstander van de invoering van sociaal bemiddelaars in openbare diensten.

Wauters roept de bonden ook op de interne democratische besluitvorming te laten spelen. Over stakingen mag niet door een handvol mensen beslist worden, aldus Wauters.