BRUSSEL -- De advocaten Pierre Chome en Jan De Brabander hebben bij het Brusselse gerecht, afgelopen dinsdag en woensdag, drie klachten met burgerlijke partijstelling ingediend voor slachtoffers van het zogenaamde ,,Balkan syndroom'' en/of hun familieleden. Dat hebben de advocaten vandaag op een persconferentie van de liberale vakbond VSOA in Brussel bekendgemaakt.
De klachten zijn gericht tegen onbekenden en gaan over onvrijwillige doodslag, onvrijwillige slagen en verwondingen, het niet-verlenen van hulp aan personen in nood en onvrijwillige vergiftiging. Eén van de drie klachten heeft betrekking op een persoon die intussen overleden is.

De komende dagen zullen de advocaten namens andere militairen minstens nog een vijftal klachten neerleggen. Een 30-tal personen overwegen, volgens de advocaten nog, of ze zich bij deze klachten zullen voegen.

De Procureur-des Konings van Brussel zal het onderzoek van de klachten, volgens de advocaten, toevertrouwen aan de Brusselse onderzoeksrechter Damien Vandermeersch. De advocaten hebben doelbewust voor een strafklacht gekozen en niet voor een burgerlijke procedure.

,,We willen het welles nietes spelletje doorbreken dat Landsverdediging momenteel met de betrokkenen. Landsverdediging zegt enkel dat er geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen de symptomen van militairen en hun missies in de Balkan'', aldus meester De Brabander.