BRUSSEL -- Een bod op de Londense effectenbeurs LSE ligt er nog niet, maar Euronext - de gefuseerde beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel - sluit niet uit dat het er komt. ,,Wij houden de situatie scherp in de gaten'', herhaalde president J. Théodore vandaag op een ontbijt voor de Belgische financiële wereld.
Al enige tijd circuleren geruchten dat Euronext de London Stock Exchange (LSE) zou willen 'redden' van het vijandige bod dat de Zweedse OM Gruppen heeft uitgebracht.

Toch heeft maar 1 procent van de LSE-aandeelhouders zijn stukken na het eerste bod van OM aangeboden. De Zweden hebben daarop hun bod verhoogd tot 73 miljard frank.

In verschillende media verscheen vervolgens het bericht dat ook Euronext met een bod zou komen. ,,Maar u heeft gezien dat dat niet is gebeurd'', liet Théodore zich droog ontvallen.

Zijn medebestuurslid G. Möller, president van de voormalige Amsterdam Exchanges, zegt dat de afwikkeling van de eigen fusie (tussen Parijs, Brussel en Amsterdam) voorrang krijgt. ,,Maar dat wil niet zeggen dat wij niet geïnteresseerd zijn in de Londense beurs.''

Euronext laat zich in zijn eventuele plannen niet dwarsbomen door OM Gruppen. ,,Je moet je eigen plan trekken'', aldus Möller.

Euronext kan altijd nog in een later stadium een bod op de combinatie LSE/OM Gruppen uitbrengen. Met de beurs van Lissabon voert Euronext inmiddels wel serieuze gesprekken over toetreding.

Begin volgend jaar moeten die zijn afgerond.