AMSTERDAM -- De nettowinst van elektronicaconcern Philips is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen tot een bedrag van 83,3 miljard frank. Dat is vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar bijna een verzesvoudiging. Toen kwam de winst uit op 15 miljard frank.
In de nettowinst zitten twee bijzondere posten. De grootste is een onbelaste winst van 27,4 miljard frank uit de verkoop van Philips-aandelen in het Amerikaanse JDS Uniphase, fabrikant van apparatuur van glasvezelnetwerken.

Zonder deze baten bedraagt de winst ruim 31 miljard frank, vergeleken met zo'n 13 miljard frank een jaar geleden. Philips schrijft deze verbetering toe aan de betere gang van zaken in de meeste productiesectoren.

De omzet steeg met 21 procent tot 375 miljard frank. Daarvan komt tien procent voor rekening van schommelingen in de wisselkoersen. Gecorrigeerd betekent dat een omzetstijging met 11 procent ten opzichte van 6 procent een jaar eerder.

Met de chipdivisie semiconductors opnieuw als absolute uitblinker kwam de sterke omzetgroei in het derde kwartaal verder voor rekening van de divisies componenten, consumentenelektronica en de divisie huishoudelijke- en persoonlijke verzorgingsapparaten.

De omzet van de 'lampenafdeling' en die van het bedrijfsonderdeel medische systemen bleef gelijk, terwijl die van automatiseringsdochter Origin daalde.

De omzetgroei werd vooral binnengehaald in Azië/Pacific en Europa, met Duitsland en Oost-Europa als sterkste groeiers. De omzet in Noord-Amerika was op vergelijkbare basis lager.

spi - anp