BRUSSEL -- De Belgische bank- en verzekeringsgroep KBC diende via dochteronderneming CSOB bij het Tsjechische gerecht klacht in tegen de Japanse investeringsbank Nomura. Dat schrijft de Financieel-Economische Tijd vandaag.
Zoals bekend haalde Nomura zwaar uit naar KBC en de Tsjechische regering nadat CSOB de activiteiten van de bijna failliete bank IPB overnam. KBC had echter zelf al enige tijd vragen bij de rol van Nomura als aandeelhouder van IPB en formuleerde nu die vermoedens over onregelmatigheden in een officiële klacht bij het Tsjechische gerecht.

KBC vermoedt dat Nomura zich als aandeelhouder van de Tsjechische bank IPB op onregelmatige wijze heeft verrijkt met de hulp van het management van de bank. Ook andere partijen formuleerden vragen bij de aankoop en verkoop van twee brouwerijen via de portefeuille van IPB.

Herman Agneessens, lid van het directiecomite van KBC en verantwoordelijk voor de bankactiviteiten in centraal- en oost-Europa, zegt dat zijn groep deze aanwijzingen indiende bij de Tsjechische gerechtelijke overheid in de vorm van een klacht.

Het initiatief van KBC ging vooraf aan de zware uithaal van Nomura naar zowel KBC als naar de Tsjechische regering. Volgens Randall Dillard, directeur van Nomura voor centraal-Europa, speelden KBC en de Tsjechische overheid onder een hoedje om andere bieders voor IPB uit te schakelen. Herman Agneessens ontkent de beschuldigingen van Dillard formeel.