CAIRO -- Op de Top over het Midden-Oosten is een doorbraak bereikt, zo hebben diverse bronnen gemeld. De Israëlische premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat zijn het eens geraakt over een staakt-het-vuren en het hernemen van de vredesonderhandelingen. Israël trekt zijn troepen uit de autonome Palestijnse gebieden terug en heft de blokkade ervan op. De Palestijnen beloven in ruil dat ze voor rust en orde zullen zorgen.

Binnen twee tot drie weken brengen Israël en de Palestijnen de vredesonderhandelingen opnieuw op gang, zegt een Europees diplomaat. Volgens de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken zou de Amerikaanse president Bill Clinton Israëli's en Palestijnen hiervoor uitnodigen naar de VS.

Israël en de Palestijnen zijn het ook eens geworden over een internationaal onderzoek naar het geweld van de afgelopen weken in de Palestijnse gebieden. Wie deel zal uitmaken van de commissie, wordt door Clinton en VN-secretaris-generaal Kofi Annan beslist.

In Nabloes, op de Westelijke Jordaanoever, is vanmorgen een 28-jarige Palestijn gedood bij een schietpartij. Drie anderen raakten gewond.