ATHENE -- Deze week overlegt de Griekse premier Costas Simitis met Gianna Angelopoulou, de vrouw die de Olympische Spelen 2004 naar Athene haalde. Haar leiding aan het organisatiecomité Athoc is de jongste tijd voorwerp van kritiek. Angelopoulou dreigt nu met ontslag.
Drie jaar geleden kon Gianna Angelopoulou niets fout doen. De 44-jarige advocate won de adoratie van het Griekse volk als de vrouw die er in slaagde de Olympische Spelen van 2004 naar Athene te halen.

Vandaag de dag, als baas van het organisatiecomité Athoc, wordt haar handel en wandel onder een vergrootglas gelegd. De kosten lopen uit de hand, haar medewerkers worden overbetaald en de constante nabijheid van haar man, staal- en scheepvaarttycoon Theodoros Angelopoulou die 80 miljoen frank uit eigen zak in de bidcampagne stak, is een bron van voortdurende speculatie.

Voor Angelopoulou en Athene wordt het de week van de waarheid.

Ze heeft deze week een onderhoud met premier Costas Simitis over de organisatie van de Spelen. Ze eist meer vrijheid en macht en wil niet constant hinderlijk voor de voeten gelopen worden door ministers. Als Simitis daarop niet ingaat, legt ze haar functie neer.

Dat zou Athene 2004 ernstig in gevaar brengen. ,,Als zij opstapt'', aldus een regeringsmedewerker, ,,zijn de problemen niet meer te overzien. Aan de andere kant kan Simitis zich niet laten chanteren. Hij heeft verantwoording af te leggen aan het parlement en zijn partij.'' Angelopoulou wil niet zeggen of ze Simitis gedreigd heeft met opstappen. Wel maakte ze duidelijk zich terug te trekken als ze niet in staat zal zijn fatsoenlijke Spelen te organiseren.

Bovendien zinspeelde ze op mogelijke verplaatsing van de Spelen.

,,In theorie bestaat daarvoor bij het IOC een scenario.'' Een medewerker van het Athoc omschrijft Angelopoulou als de ideale PR-vrouw, terwijl anderen het beleid voor hun rekening nemen. ,,Zij probeert zaken voor elkaar te krijgen terwijl de regering nog steeds niet de omvang van het project beseft.''