ANKARA - De Amerikaanse president George W. Bush heeft Turkije gewaarschuwd met zijn troepen niet unilateraal op te treden in het noorden van Irak als het tot een oorlog komt tegen Bagdad. Dat zou kunnen leiden tot een ,,confrontatie'' tussen de Turkse en de Amerikaanse troepen. Dat schrijft de Turkse krant Milliyet zondag.

De waarschuwing zat volgens de krant vervat in een brief met felicitaties die vorige week door president Bush werd gestuurd naar de kersverse Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Vice-president Dick Cheney had een boodschap in dezelfde lijn gestuurd aan de Turkse leider.

,,Als u op een unilaterale wijze ageert in het noorden van Irak, zou dat negatieve gevolgen kunnen hebben voor onze projecten en ik vrees dat in een dergelijke situatie het wel eens tot een confrontatie tussen Turkse en Amerikaanse soldaten zou kunnen komen'', schrijft Bush volgens de Turkse krant. ,,Dat zou geen goede zaak zijn voor onze beide landen''.

Als het tot een oorlog komt, voorziet Turkije om troepen te sturen naar het noorden van Irak. Dat gebied wordt gecontroleerd door Koerdische strijders die volgens Ankara separatistische neigingen hebben. Als de Koerden hun eigen staat krijgen in het noorden van Irak, zou dat ook het separatisme van de Koerden in Turkije kunnen doen opleven, zo vreest Turkije.

Daarom wil Ankara garanties van Washington over de rol die het zal krijgen nadat de oorlog met Irak ten einde is. Als de VS de eisen van Turkije niet goedkeurt, weigert het land het licht op groen te zetten voor de ontplooiing van Amerikaanse troepen op zijn grondgebied. Die goedkeuring is voor de Amerikanen noodzakelijk om een invasie in het noorden van Irak te starten.

De Verenigde Staten hebben hun aanbod om Turkije 15 miljard dollar te geven in ruil voor toestemming voor de stationering van troepen om Irak in het noorden te kunnen aanvallen vooralsnog ingetrokken. De VS zouden Turkije het geld geven om de gevolgen van een oorlog tegen Irak voor de Turkse economie te verzachten. Het Turkse parlement gaf begin maart echter geen toestemming voor de stationering van 62.000 Amerikaanse militairen.