CORDOBA - Met Mario Cipollini is zijn kwaadste concurrent uit de Vuelta vertrokken en ook wereldkampioen Oscar Freire gaf er zondag de brui aan, maar toch wacht Erik Zabel nog altijd op een eerste ritsucces in de Ronde van Spanje. Velen dachten dat de spurters zondag in Cordoba andermaal aan het feest zouden zijn, maar de Alto de San Jeronimo op amper 17 km van de finish besliste er anders over. Winnaar van de rit van vandaag werd Pablo Lastras.
Kort voor de beklimming van die niet eens zo lastige bult was onze landgenoot Dave Bruylandts met drie medevluchters ingelopen en daarna begon een spervuur aan demarrages. Eigenaardig genoeg viel de beslissing niet tijdens de beklimming met een zware uitval van Ruta del Sol-winnaar Antonio Colom, maar wel tijdens de afdaling.

De Zwitser Fabian Jeker ging als eerste weg. Eerst kreeg hij het gezelschap van de Spanjaard Luis Perez, daarna ook nog van Pablo Lastras. Deze 26-jarige renner van iBanesto.com, vorig jaar al ritwinnaar in de Ronde van Italië, was de sterkste en de meest behendige in de volgende dalende kilometers. Moeiteloos reed hij zijn tweede medevluchters uit het wiel om licht afgescheiden zijn eerste overwinning van het seizoen te behalen. Perez klopte Jeker voor de tweede plaats en de spurt van een eerste pelotonnetje werd gewonnen door Alejandro Valverde voor Erik Zabel, die nu wel met ruime voorsprong het puntenklassement aanvoert.

Oscar Sevilla behield moeiteloos de gele leiderstrui en begint maandag als laatste aan de eerste individuele tijdrit in Cordoba. Zo begon hij twaalf maanden geleden ook aan de laatste tijdrit van de Vuelta, die hij uiteindelijk aan Angel Casero moest laten. Niet die Casero is in Cordoba zijn kwaadste concurrent, want die heeft al te veel tijd verloren. Alexandre Vinokourov of zijn eigen ploegmakker Aitor Gonzalez zouden ,,babyface'' uit zijn leiderstrui kunnen rijden.

Erg zou dat evenwel niet zijn, want de Vuelta duurt nog twee volle weken. Met daarin de komende week nog een lastige rit op woensdag, als de renners na de rustdag van dinsdag ondermeer over de Alto de Navacerrada moeten. En met het zwaartepunt in de slotweek, met zondag aanstaande aankomst op de verschrikkelijke El Angliru en vier dagen later een slotklim naar Covatilla. Zelden was de Vuelta zo goed ingedeeld. Goed voor spankracht tot de slotdagen.