JERUZALEM/RAMALLAH -- De Israëlische vice-premier Ehud Olmert sluit niet uit dat Israël ervoor kiest de Palestijnse leider Yasser Arafat te doden. Liquidatie van Arafat is ,,zeker een van de opties'' die het veiligheidskabinet in een later stadium zal overwegen, zei Olmert zondag voor de Israëlische radio.
Het is voor het eerst dat een zo hooggeplaatste Israëlische politicus openlijk over een mogelijke liquidatie van Arafat spreekt.

De prominente Palestijnse politicus Saeb Erekat veroordeelde de uitlatingen. Volgens Erekat laat alleen de maffia zich in dergelijke bewoordingen uit. ,,Dit toont de ernst van de situatie en de voortdurende verslechtering aan.''

Israël houdt Arafat op z'n minst indirect verantwoordelijk voor de voortdurende Palestijnse zelfmoordaanslagen. De Palestijnse leider zou alle vredesinspanningen blokkeren. Daarom besloot het Israëlische veiligheidskabinet vorige week Arafat te ,,verwijderen''. Volgens de Palestijnse leider is Israël er niet zozeer op uit om hem uit de weg te ruimen, maar om de hele Palestijnse Autoriteit weg te vagen.

Vele duizenden Palestijnen betuigden de afgelopen dagen in Ramallah hun steun aan Arafat, die nog altijd vastzit op het hoofdkantoor van de Palestijnse Autoriteit. Zaterdag hielden meer dan 2.000 Palestijnse schoolkinderen een manifestatie bij het hoofdkantoor in Ramallah. Arafat blies de kinderen handkusjes toe.

In een toespraak tot buitenlandse diplomaten zaterdag riep Arafat Israël op weer over vrede te gaan onderhandelen. Hij herinnerde eraan precies tien jaar geleden, op 13 september 1993, in Washington de vredesakkoorden van Oslo werden ondertekend en hij de hand schudde van de toenmalige Israëlische premier Yitzhak Rabin - die twee jaar later vermoord werd - en de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig