ROME - De uitslag van de Italiaanse presidentsverkiezingen viel niet voor alle politieke kopstukken even gunstig uit. Een kort portret van winnaars en verliezers:


  • Silvio Berlusconi (64): De leider van de rechtse oppositie haalde met zijn partij Forza Italia nationaal 30 procent van de stemmen. Dat is tien procent meer dan in 1996 en maakt van hem de onbetwistbare ,,capo'' binnen het de coalitie van het ,,Huis der vrijheden''. Toch is de triomf van multimiljonair en eigenaar van drie private televisieomroepen Berlusconi niet volmaakt. De andere partijen in het ,,Huis der vrijheden'' verliezen heel wat van hun pluimen. Niettemin is Berlusconi goed op weg de leider van de 59ste naoorlogse Italiaanse regering te worden, althans wanneer de andere rechtse kopstukken het hem niet te moeilijk maken.
  • Francesco Rutelli (46): De voormalige burgemeester van Rome is tegelijk winnaar en verliezer. Zijn partij ,,i democratici'' (de democraten,, behaalde net iets meer dan de helft van de stemmen voor Forza Italia. Toch brengt Rutelli het er beter vanaf dan verwacht en de voormalige groene blijft kanshebber voor een toekomstig premierschap.
  • Umberto Bossi (59): De baas van de ooit separatistische en nu rechts-populistische Lega Nord is ongetwijfeld de grote verliezer van deze stembusgang. Hij haalt nog niet eens de helft van de 10 procent stemmen in 1996. Toch kan hij Silvio Berlusconi als toekomstige coalitiepartner nog behoorlijk het leven zuur maken. ''Ik ben een barbaar. Waar ik kom, ruikt het naar buskruit en worden de sabels geslepen,,.
  • Gianfranco Fini (49): Ook de voorzitter van de postfascistische Allianza nazionale zag zijn aanhang gevoelig slinken: van 16 procent in 1996 tot 11 procent. Fini heeft de neofascisten in de jaren 90 salonfähig gemaakt en de hardliners binnen zijn partij ertoe gebracht het zwarte hemd in de kast te laten hangen. Ook de Romeinse groet met gestrekte arm hebben de neofascisten zich moeten ontzeggen. Niettemin noemde Fini in 1994 ex-dictator Benito Mussolini nog ''de grootste politicus van de eeuw,,.
  • Fausto Bertinotti (61): De baas van de ''partij van de heropgerichte communisten,, (Rifondazione comunista) is opnieuw van de partij. Deze communist oude stijl haalde vijf procent van de stemmen waardoor hij boven de kiesdrempel uitkomt voor de 25 procent parlementszetels die proportioneel worden verdeeld. Rutelli heeft tot nu toe elke coalitie met Bertinotti afgewezen. Voormalig premier Romano Prodi verklaarde Bertinotti ooit ''stapelgek,,. De communistenleider schrikte er drie jaar geleden niet voor terug de eerste linkse regering sinds de tweede wereldoorlog ten val te brengen.