BRUSSEL - De berging van de in augustus gezonken Russische onderzeeër Koersk is gepland voor deze zomer. De hele operatie zal ongeveer 70 miljoen dollar (3 miljard frank) kosten. Hoe dat geld zal worden bijeengebracht, is niet duidelijk.
De bergingsoperatie zal starten in april en zou moeten afgerond zijn in augustus, ongeveer een jaar na de ramp. In die periode zijn de weersomstandigheden het gunstigst. Bovendien zal dan alle technisch materiaal beschikbaar zijn.

Volgens de Kursk Foundation is er geen op dit ogenblik geen gevaar voor het milieu. Recente metingen wijzen niet op radioactieve straling rond de Koersk. Maar Van Eekelen waarschuwde ook dat er niet veel langer mocht gewacht worden met de berging. De verroesting van de duikboot zou ertoe kunnen leiden dat het hele gebied rond de Koersk radioactief besmet zou raken.

Het korte tijdsbestek voor de berging heeft één nadeel. De hele operatie kost 70 miljoen dollar (3 miljard frank), en dat geld is nog altijd niet samengebracht. De Kursk Foundation rekent daarvoor onder meer op de Europese Unie, de Verenigde Staten en ook andere landen, zoals Japan en Noorwegen.

De bergingsoperatie zelf zal uitgevoerd worden door een internationaal samenwerkingsverband. Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Tak en het eveneens Nederlandse offshorebedrijf Heerema, het Brits-Noorse duikbedrijf Halliburton en de Russische bouwer van de Koersk maken deel uit van die samenwerking. Ook de Russische marine zal nauw betrokken worden bij de berging. Het Antwerpse bedrijf Scaldis valt dus uit de boot.

Voor de operatie zal het voorste deel van de onderzeeër, dat de meeste schade opliep bij de ramp, van de rest van de duikboot losgemaakt worden. Dat deel zal later opgehaald worden. Bij de operatie van deze zomer zal het achterste deel van de Koersk opgehaald worden en versleept naar de Russische haven Moermansk. Daar zal de onderzeeër dan ontmanteld worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig