LONDEN -- De Britse wapendeskundige David Kelly was een uitstekende wetenschapper wiens werk heeft geholpen inzicht te krijgen in het chemische wapenprogramma van Saddam Hoessein. Dat zei een oud-collega van Kelly vandaag tijdens de eerste verhoren van een gerechtelijk onderzoek naar de dood van de wetenschapper.
Terence Taylor, een van Kelly's voormalige collega's bij het Internationale Instituut voor Strategische Studies in Washington, getuigde dat Kelly zowel in de Verenigde Staten als in Groot-Brittannië een zeer gerespecteerde wetenschapper was. ,,Zijn werk in Irak was opvallend succesvol'', zei Taylor. ,,Hij was erg vastberaden.''

Kelly maakte op 18 juli een eind aan zijn leven. Hij was in opspraak geraakt omdat hij de BBC informatie zou hebben doorgespeeld waaruit bleek dat de regering de Iraakse dreiging zou hebben aangedikt om een aanval op Irak te rechtvaardigen. Kelly ontkende dat hij de belangrijkste bron was van de reportage, maar na zijn dood gaf de BBC gaf toe dat de wetenschapper wel aan de basis lag van het bericht.

Het onderzoek moet vaststellen wat de toedracht van Kelly's zelfmoord is geweest. Ook moet eruit blijken of de Britse regering de Iraakse dreiging inderdaad heeft overdreven.