JAKARTA - De Indonesische minister van Defensie, Matori Abdul Djalil, zegt dat in Indonesië een groot aantal terroristen rondloopt, die net als de daders van de bomaanslag op het Marriott Hotel in Jakarta getraind zijn in kampen van Al-Qaeda in Afghanistan en Pakistan. Het aantal doden van de aanslag in Jakarta is met het overlijden van een gewonde taxichauffeur zondag gestegen tot elf.
Matori zei vrijdag al tegen verslaggevers in Makassar dat de daders verbonden waren met een groep die eind vorige maand in Semarang is opgepakt. Deze groep zou deel uitmaken van de radicale organisatie Jemaah Islamiyah, die in Zuidoost-Azië een islamitische staat wil stichten. De groep in Semarang beschikte over een grote hoeveelheid TNT, kaliumchloraat en ontstekers en een lijst met potentiële doelen in Jakarta, waaronder het Marriott. Negen verdachten die in Semarang zijn opgepakt zouden geholpen hebben bij het voorbereiden van de aanslag op het Marriott, zei Matori.

Nog meer aanslagen gevreesd

De Amerikaanse regering waarschuwt dat extremisten nog meer aanslagen tegen Amerikaanse belangen in Indonesië beramen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de bewaking van officiële vertegenwoordigingen wordt verscherpt, maar waarschuwde dat de terroristen hun oog zullen laten vallen op ,,zachtere doelen''. De Indonesische politie zei dat gewapende agenten commerciële gebouwen in het hele land zullen bewaken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in