BRUSSEL -- PRL-vice-premier Louis Michel is bereid te praten over het oorlogsverleden. Maar amnestie is voor hem uitgesloten. Dat heeft hij vandaag verklaard op de Frans- en Nederlandstalige openbare omroepen.

Omdat heel wat Walen en Vlamingen enorm hebben geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft men deze problematiek nooit durven aankaarten, stelt Michel. En dat is voor een groot stuk te wijten aan het feit dat de Franstaligen dit niet hebben toegelaten, voegt de federale topminister eraan toe. ,,Het is misschien niet slecht om daar nu over te praten''.

,,Voor iemand die op 16- of 17-jarige lid is geweest van de Hitler-jeugd kan men zich afvragen in hoeverre zij het slachtoffer zijn geweest van manipulaties. Je mag dus niet iedereen in dezelfde zak steken. Ik denk dat we hierover een sereen debat moeten voeren'', verklaarde Michel.

Maar, benadrukt de vice-premier, amnestie blijft onbespreekbaar. Enkel een dialoog over het oorlogsverleden kan. Dat moet onder meer de kans geven aan collaborateurs om excuses aan te bieden, luidt het.

De oproep van Michel komt er naar aanleiding van de affaire-Sauwens. De PRL-minister is naar eigen zeggen verheugd over de manier waarop Vlaanderen de zaak heeft afgehandeld. ,,Het bewijst dat Vlaanderen echt democratisch is en extreem-rechtse sympathieën geen kansen krijgen'', stelde Louis Michel.