MENEN/BRUSSEL - Eén jaar nadat hun familie klacht met burgerlijke partijstelling indiende, heeft het Brusselse gerecht enkele getuigen gehoord rond de moord op en ontvoering van de Vlaamse Scheutisten Walter Voordeckers en Serge Berten begin jaren tachtig in Guatemala. Volgende week wordt Berten in Menen herdacht met onder meer een fakkeltocht.

Walter Voordeckers werd op 12 mei 1980 neergeschoten, wellicht door een doodseskader dat opereerde tijdens de bloedige burgeroorlog in het Centraal-Amerikaanse land. Serge Berten werd op 19 januari 1982 ontvoerd in de hoofdstad. Sindsdien werd niets meer van hem vernomen.

De families van beide Scheutisten dienden klacht in voor misdaden tegen de menselijkheid. De Brusselse onderzoeksrechter Thierry Freyne werd met de zaak belast. Hij heeft benevens de ondervraging van getuigen en familieleden ook documenten opgevraagd. Volgens de raadsman van de families zijn de getuigen uit Guatemala naar Brussel gekomen. Details wil hij niet geven ,,wegens het delicate karakter van het onderzoek''.

Op zaterdag 19 januari, precies 20 jaar na zijn verdwijning, wordt in Menen ,,20 jaar Serge Berten'' herdacht met een fakkeltocht en een ,,politiek avondgebed''. Om 16.30 uur start aan het Bevrijdingsplein een fakkeltocht. Duiding wordt gebracht door Raf Allaert, coördinator van het Vlaams Guatemala Comité. De tocht gaat naar de Sint-Vedastuskerk, waar om 18.15 uur een politiek avondgebed plaatsvindt. Een getuige van de ontvoering van Berten zal daaraan deelnemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig