LONDEN -- Een vierde Britse soldaat is naar buiten gekomen met verhalen over mishandelingen van Iraakse gevangenen en met foto's van Irakezen die door Britse soldaten waren toegetakeld. Dat schrijft de Daily Mirror zaterdag.
De tabloid, die een week geleden de verhalen en foto's onthulde van mishandelde Irakezen, zegt dat ,,soldaat D'' mee deelnam aan het slaan van gevangenen uit vrees te worden uitgestoten en dat hij te bang was om het verhaal te vertellen aan de militaire politie.

Op de voorpagina staat een foto, die door de soldaat van het Queen's Lancashire Regiment -- het regiment dat al bij eerdere foto's in opspraak kwam -- zou zijn genomen. Daarop is een soldaat te zien die een gevangene met bloedende tanden fotografeert in een pantservoertuig.

Volgens soldaat D was de Irakees de pantserwagen ingesleurd en een minuutlang geschopt en geslagen. Hij zei ook dat Britse soldaten foto's nemen of videobeelden maken om stoer over te komen en vrienden thuis te tonen wat er gebeurde. Maar ze zouden het bevel gekregen hebben die foto's weg te doen.

Zaterdagochtend kwam het in het centrum van Basra en buiten de stad tot vuurgevechten tussen militieleden van de radicale sjiietische leider Moqtada al-Sadr en Britse soldaten. Op twee plaatsen vielen militieleden een Britse patrouille aan. Er is niets geweten over eventuele slachtoffers.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig