BAGDAD -- Duizenden sjiieten en soennieten trekken vandaag te voet van Bagdad naar de belegerde stad Fallujah, een traject van 50 kilometer. De optocht wordt gevolgd door voertuigen met voedsel en medicijnen, die zij aan de bevolking van de Iraakse stad willen overhandigen.
De manifestanten verzamelden vanmorgen aan de Oem al-Qora moskee in Bagdad. Er was ook een inzameling van voedsel en medicijnen.

,,Geen soennieten, geen sjiieten, maar wel een islamitische eenheid. Wij zijn broeders en wij zullen ons land nooit verkopen'', klonk het.

De manifestanten droegen Iraakse vlaggen en portretten van de onlangs vermoorde Palestijnse Hamasleider, sjeik Ahmed Yassin. Die kwam op 22 maart jongstleden om het leven bij een Israëlische raketaanval in Gaza. Voorts waren ook portretten van de radicale sjiietenleider Muqtada al-Sadr te zien.

In Fallujah loopt sinds maandag een grootscheepse militaire actie van de Amerikaanse mariniers gericht tegen de soennietische strijders. Volgens de directeur van het ziekenhuis in Fallujah zijn daarbij al meer dan 280 Irakezen om het leven gekomen. De Arabische nieuwszender al-Jazeera spreekt over 105 doden sinds dinsdagavond.

,,Wij willen onze solidariteit betuigen met onze broeders die gebombardeerd worden'', zo verklaarde sjeik Ahmed Abdel Ghafoer al-Samaraï, imam van de moskee van Oem al-Qora vanmorgen.

Vijf doden

Vannacht zijn in Fallujah vijf Irakezen omgekomen bij gevechten tussen Amerikaanse troepen en Iraakse rebellen. Bij de gevechten viel ook een tiental gewonden.

Volgens getuigen zou een Amerikaanse legerhelikopter neergestort zijn nabij een school, en zouden er Amerikaanse soldaten omgekomen zijn bij gewelddadige confrontaties ten oosten van Fallujah. Het Amerikaanse leger heeft die berichten echter nog niet bevestigd.