BBC-journalist gedood in Riyad
Freelance cameraman Simon Cumbers. Foto: epa
RIYAD - Een cameraman die werkte voor de Britse omroep BBC is zondagmiddag bij een schietincident in de Saudische hoofdstad Riyad om het leven gekomen. Een collega-journalist raakte gewond, heeft de BBC in Londen gemeld.
De Ierse freelance cameraman Simon Cumbers (36) was met de Britse BBC-correspondent Frank Gardner (42) in de wijk Suweidi aan het filmen toen zij door onbekenden onder vuur werden genomen. De buurt staat bekend als een ultraconservatief bolwerk waar zich verschillende vuurgevechten hebben afgespeeld tussen de politie en radicale moslims. De twee journalisten waren vorige week naar Saudi-Arabië afgereisd om verslag te doen van terroristische aanslagen in de stad Khobar, het centrum van de Saudische olie-industrie, waarbij 22 mensen, voor het merendeel buitenlanders, om het leven waren gekomen. Cumbers werkte in het verleden ook voor de beeldpersbureaus APTN en ITN.

In Saudi-Arabië zijn westerlingen de laatste tijd doelwit van islamitische extremisten, die vinden dat de regering zich teveel op het Westen richt. Als de radicalen erin slagen buitenlanders het land uit te jagen, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de Saudische olie-industrie. De Britse regering heeft haar staatsburgers reizen naar Saudi-Arabië voor niet-essentiële zaken ontraden. De Amerikaanse regering is nog verder gegaan en heeft al haar burgers opgeroepen het koninkrijk te verlaten, een stap die door de Saudische autoriteiten is bekritiseerd.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Saud Al Faisal zei zondag dat de regering de strijd tegen ,,deze onderdrukkende groep die wettelijk zowel als maatschappelijk geïsoleerd is'' niet zal opgeven. Hij zei dat de Saudische autoriteiten aan buitenlanders dezelfde bescherming bieden als aan de eigen burgers, in sommige gevallen zelfs meer. ,,Ik weet niet welke garanties wij nog meer kunnen geven'', zei hij.