MADRID - Afgelopen weekend zakten Spaanse schaapherders uit alle uithoeken van het land naar hoofdstad Madrid af om de regering het behoud te vragen van de zandwegen waarlangs schapen van grasland kunnen veranderen. De herders brachten hun schapen mee, waardoor het geblaat van zowat 2.500 schapen het verkeer op het plein Puerta del Sol in het centrum van de Spaanse hoofdstad stevig overstemde.
De herders vroegen met hun ludieke actie om het behoud van de wegen waarlangs schapen van weide kunnen veranderen. Die wegen, in totaal ongeveer 30.000 kilometer lang, worden steeds meer doorkruist door asfaltwegen, woongebieden en zelfs golfterreinen, waardoor de natuurlijke biotopen van de schapen verloren dreigen te gaan.

Het was al het achtste opeenvolgende jaar dat de schaapherders met hun dieren naar Madrid afzakten om het behoud van de biotopen voor schapen te vragen.

In de optocht liepen ook enkele paarden en geiten mee. Sommige dieren hadden 1.200 kilometer achter de rug om van de zuidelijke Spaanse streek Extremadura de hoofdstad te bereiken.

De optocht van de schapen in de hoofdstad kon op heel wat belangstelling van omwonenden rekenen, onder hen de Spaanse koningin Sofia en haar dochter Christina.