TBILISI - De Georgische president Eduard Sjevardnadze zegt dat hij ondanks politieke druk en aanhoudende demonstraties geen vervroegde verkiezingen zal uitschrijven. Hij overweegt ook niet om op te stappen. Vorige week donderdag stuurde Sjevardnadze zijn voltallige kabinet naar huis.
De politieke crisis brak uit nadat veiligheidstroepen vorige week het gebouw van het onafhankelijke televisiestation Roestavi-2 geprobeerd hadden te doorzoeken in verband met vermeende belastingontduiking. De zender geniet hoog aanzien in Georgië en staat erom bekend corruptie en andere misstanden bij de overheid aan de kaak te stellen.

Minister van Defensie Vachtang Koetateladze bood vorige week woensdag zijn ontslag aan voor het optreden van de veiligheidstroepen, maar na aanhoudende protesten stuurde Shevardnadze het hele kabinet naar huis.

Sjevardnadze verklaarde vanmorgen dat hij een nieuw kabinet zal formeren en weigert vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Vanmorgen werd er in de Georgische hoofdstad Tbilisi opnieuw gedemonstreerd tegen Sjevardnadze, al was de opkomst aanzienlijk lager dan vorige week.

Sjevardnadze, onder Michael Gorbatsjov minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie, ligt ook onder vuur wegens zijn binnenlandse beleid. Sjevardnadze is er niet in geslaagd om het conflict met Abchazië, een provincie die na een burgeroorlog van 1992 tot 1993 de facto onafhankelijk is van Georgië, op te lossen.

Ook Rusland heeft kritiek op Georgië. Het beschuldigt dat land ervan onderdak te bieden aan Tsjetsjeense rebellen die vanaf Georgisch grondgebied aanvallen zouden uitvoeren op het Russische leger.