BRUSSEL - De president van de Palestijnse Autoriteit, Yasser Arafat, blijft zich ondanks de voortdurende spanningen in de regio volledig engageren in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Dat verklaarde Arafat vandaag in Brussel.
,,We zullen al het nodige doen om vrede te bewerkstelligen, en we zullen alle Europese aanbevelingen toepassen met het oog op de bestrijding van het terrorisme'', aldus Arafat op een gezamenlijke persconferentie met eerste minister Guy Verhofstadt.

Verhofstadt en Arafat bespraken nieuwe veiligheidsmaatregelen die het vertrouwen zouden kunnen herstellen tussen Israeli's en Palestijnen. Verhofstadt legde die maatregelen vanmiddag ook voor aan de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Simon Peres.

Verhofstadt onderstreepte "de absolute noodzaak dat we het vredesproces kunnen heropstarten". "En om daarmee te beginnen, is het absoluut noodzakelijk dat we in de nabije toekomst kleine pasjes zetten in de goede richting", aldus nog de eerste minister.

Volgens Verhofstadt zal de herneming van het vredesproces verlopen via "het opzetten van een nieuwe politieke dialoog over het Midden-Oosten". De premier riep in die zin op tot een "gezamenlijk initiatief van de VS, de EU, Rusland, en de twee betrokken partijen en dat met de hulp van de gematigde Arabische landen".

Onduidelijkheid over ontmoeting met Peres
De Palestijnse leider is vandaag op bezoek in Brussel. Vanmiddag werd hij ontvangen door Verhofstadt. Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, Hoog EU-vertegenwoordiger Javier Solana en de Europese gezant voor het Midden-Oosten, Miguel Angel Moratinos, waren eveneens bij het onderhoud aanwezig.

Vanavond houdt Arafat een toespraak voor de Euromed-conferentie. Daar zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de vijftien EU-lidstaten samen met hun collega's van twaalf landen uit het Middellandse Zee-gebied. Ook de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres moet aan die vergadering deelnemen.

Arafat en Peres ontmoeten elkaar vanavond in Brussel. Dat heeft een woordvoerder van het Belgisch EU-voorzitterschap aangekondigd.

Peres zegt overigens geen hoge verwachtingen te hebben van het gesprek met Arafat. ,,Er blijven grote verschillen tussen de verklaringen aan Palestijnse zijde en het daadwerkelijk verzekeren van meer veiligheid.''