CANBERRA - De Australische marine heeft vanmorgen een boot met 150 asielzoekers onderschept. Het was de laatste in een reeks onderscheppingen sinds de regering in augustus bekendmaakte geen bootvluchtelingen meer te zullen toelaten.
De boot werd door de marine naar Australische wateren gesleept bij Ashmore Reef aan de noordwestkust, een favoriete bestemming van asielzoekers omdat het dicht bij Indonesië ligt, aldus een woordvoerder van het ministerie van Immigratie.

Doorgaans probeert de marine boten met vluchtelingen terug te sturen naar Indonesisch water, maar volgens de woordvoerder hadden de opvarenden van de laatste boot, merendeels Irakezen en Afghanen, de motor onklaar gemaakt om de marine te dwingen hen te redden.

Sinds augustus heeft de Australische marine meer dan duizend asielzoekers op zee aangehouden en overgebracht naar detentiecentra op Nauru en in Papoea-Nieuw-Guinea.

Het strenge asielbeleid heeft de regering van premier John Howard veel populariteit opgeleverd en lijkt haar de overwinning te gaan opleveren bij de parlementsverkiezingen die zaterdag worden gehouden.